onsdag 26 september 2012

V.38 lektion med Tarja Häikiö



Atelieristans roll handlar till stor del om att ge barnen redskapen till att utveckla den visuella kompetensen fick vi beskrivit för oss av vår föreläsare Tarja Häikiö. 

Varför är det då så viktigt? … 

För att då ges barnen en större möjlighet till att utveckla det analytiska ögat, att se sin omvärld och stärker barnets kritiskt tänkande. Det vill säga att själva reflektera över vad de ser. 

 Lärandet hänger ihop med ens sinnesnärvaro och det är därför det bra att arbeta med olika uttryckssätt. Genom att använda/öva sig i flera uttryckssätt: bildspråk, drama, musik, tal/skrift får man tillgång till hela sin person & förmåga. Att arbeta med olika material ger en tillgång till olika ”alfabet”. Leran har sitt ”alfabet”, papper, garn, ståltråd och plast sitt. 

Inom Reggio Emilia brukar man säga att man inte delar på hjärnan och kroppen utan att man låter barnen både vara vetenskapsman och konstnär. Pedagogiken är byggd på visionen att barn kan tänka och handla själva! Träning av öga-hjärna-hand genom bildskapande är en del av barnens motoriska utveckling men också den kognitiva och identitetsskapande utveckling.

Ateliern (ateljén) är ett privilegierat utrymme som genom skapande stödjer barnens olika sinnen, språk, uttrycksformer, lärande, kommunikation, tänkande men också uppfattning av tid och rum.. Konsten är någonting som man prioriterar inom Reggio Emilia då ögat är ett dominerande organ.

Vad blir min roll i det hela, vad kan jag göra på min förskola för att stärka barnen i sitt skapande och upptäckande? Jag kan stå bredvid barnen och skapa och upptäcka med dem. Jag kan ge dem tillgång till många olika material, möjligheter och tid till skapande, låta dem få göra sina egna val, inspirera och bli inspirerad.